Kategorier
Hudvård

Behandla acne med dessa knep

Att lida av acne är inte kul och det är inte bara tonåringar som drabbas. Det är faktiskt väldigt vanligt att ha acne även i tjugoårsåldern, men kvinnor har också en tendens att få enstaka acneutslag i samband med menstruation. Oavsett varför man drabbas finns det några knep man kan ta till för att bli av med dem snabbare och bättre.

Kläm inte finnarna

Det vanligaste missförståndet när det kommer till acne är att man ska klämma på dem för att få bort varet och inflammationen som uppstått, men det bör man låta bli. Risken är nämligen att man förvärrar tillståndet och skadar huden, vilket gör den svårläkt och därmed kan ärr bildas. Man ska inte röra en finne som är aktiv, det vill säga som är röd och öm när inflammationen är som värst. Men man kan trycka ut varet lite försiktigt efter att värsta inflammationen lagt sig. Det bästa sättet att göra det är med hjälp av en pormaskklämmare som varsamt trycker ut varet samt hela pormasken som är orsaken till att finnen uppstod. Det sämsta sättet att klämma en finne är med naglarna då man dels klämmer sönder huden med orena naglar och dels är det svårt att få med hela pormasken.

Smörj finnen med rätt medel

Det bästa tillfället att applicera något på en finne är så fort man märker den. Då gäller det att applicera något som både är uttorkande och desinfekterande, exempelvis tea tree oil. Man ska undvika att ge en finne fett eller olja, eftersom det täpper igen porerna och gör finnen ännu större. Men det finns olika medel på apoteket som är speciellt framtagna för acne samt speciella krämer och rengöringsprodukter för acnehud. Är tillståndet mycket allvarligt finns läkemedel som förbättrar tillståndet avsevärt, men acne kan även uppstå vid matallergier som laktosintolerans, vilket istället kräver en förändring av dieten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *